KRÖGER Works vuodesta 1973

Yritys

Kröger Works on nykyaikainen, luotettava ja helposti lähestyttävä laukaalainen konepaja. Vuonna 1973 perustetun yrityksen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat Laukaan Leppävedellä ja pintakäsittelylaitos Jyväskylässä. Kröger Worksin palveluksessa työskentelee 24 metallialan ammattilaista. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 4,7 miljoonaa euroa.

50 vuotta terästeollisuutta

Kaukolämpöasennuksista kirkkaan teräksen jalostajaksi

”Halusin, että suhteet henkilökuntaan hoidetaan hyvin.”

1973

Rautatyö P. Kröger

Yrittäjyys oli ollut putkiasentajana työskennelleen Pekka Krögerin mielessä pitkään. Kun hänen poikansa Jorma Kröger tuli täysi-ikäiseksi, Pekka perusti Rautatyö P. Krögerin Kuopiossa toukokuussa 1973.

Isä opetti ammatin pojalleen, ja he alkoivat tehdä kaukolämmön putkiasennustöitä kaupungeille ja kunnille. Yrityksen ensimmäinen asiakas oli Jyväskylän kaupunki. Pekka ja Jorma viettivät viikot Jyväskylässä ja tekivät töitä aamusta iltaan.

Muutaman vuoden päästä myös Jorman veli Jari Kröger tuli yritykseen töihin. Vuonna 1978 yritys päätettiin siirtää Jyväskylään, ja yhteistyö kaupungin kanssa jatkui 2000-luvulle.

1980

”1990-luvun alun lamassa konepajapuoli hiipui.”

Keskittyminen konepajatoimintaan

Jyväskylän Keltinmäkeen rakennettiin vuonna 1980 halli, jossa ryhdyttiin valmistamaan komponentteja teollisuuteen. Pian konepajatoiminta kasvoi kaukolämpöasennuksia merkittävämmäksi toimialaksi, ja yhtiössä päätettiin keskittyä siihen. Yrityksestä tuli kirkkaan teräksen jalostaja. Vuonna 1999 yritys laajensi liiketoimintaansa rakentamalla kirkkaiden terästen pintakäsittelylaitoksen Jyväskylän Savelan teollisuusalueelle.

Rautatyö Krögeriltä on tilattu pääasiassa paperikoneen osia. Paperi- ja kartonkiteollisuus on ollut yhtiön suurin työllistäjä alusta alkaen. Valmistettavien komponenttien koot vaihtelevat käteen mahtuvista osista usean tonnin painoisiin osakokonaisuuksiin.

”1990-luvun alussa lainoista maksettiin tyypillisesti 15 prosentin korkoa.”

1990

Maltillista kasvua ja lama

Ensimmäinen sukupolvenvaihdos yhtiössä tehtiin vaiheittain 1980-luvulla, jolloin Jormasta tuli yhtiön toimitusjohtaja isänsä jälkeen. Jorman tavoitteena oli kasvattaa yritystä maltillisesti, pienellä jatkuvalla kasvulla.

Viiteen vuosikymmeneen on mahtunut vaikeitakin vaiheita. 1990-luvun alun lamassa konepajapuoli hiipui, ja yhtiössä jouduttiin pohtimaan, miten tilanteesta selvitään. Irtisanomisiltakaan ei vältytty. Tuolloin lainoista maksettiin tyypillisesti 15 prosentin korkoa.

”Olemme yksi joukkue ja teemme yhdessä tätä hommaa.”

2000

Ihmisläheistä ja osallistuvaa johtamista

Johtajana Jormalle oli tärkeää hakea tietoa talon ulkopuolelta. Jyväskylän yliopiston järjestämältä toimitusjohtajakurssilta hän sai hyvän tietopohjan yrityksen tarpeisiin. Hänen tärkeimpiä arvojaan oli ihmisläheisyys. – Halusin, että suhteet henkilökuntaan hoidetaan hyvin. Kanssakäyminen henkilöstön kanssa oli jokapäiväistä ja välitöntä. Myös asiakkaisiin ja viranomaisiin hän piti tiiviisti yhteyttä.

Jorman toimintatapoihin kuului myös osallistuminen töihin tuotantohallin puolella.

 

”Pyrimme siihen, että olemme merkittävä yritys tällä alalla Suomessa lähivuosina.”

2006 - 2023

Kolmas sukupolvi yrityksen johtoon

Jorman poika Harri Kröger tuli yrityksen palvelukseen vuonna 2006, valmistuttuaan sitä ennen levyseppähitsaajaksi. Aluksi hän työskenteli hallissa ja siirtyi vetämään tuotantoa 2013. Yhtiön toimitusjohtajana hän on toiminut vuodesta 2021, jolloin Jorma jäi eläkkeelle. Vaihto sujui kitkatta. – Kasvoin jatkamisajatukseen pikkuhiljaa. Suunnittelimme vaihdosta reilun vuoden. Tämä tuntuu nyt ihan omalta, Harri sanoo.

Jorma on edelleen yhtiön hallituksessa, ja isä ja poika keskustelevat toistensa kanssa lähes päivittäin.

Harri pitää itseään enemmän vastuunkantajana kuin johtajana. – Ajattelen, että olemme yksi joukkue ja teemme yhdessä tätä hommaa. Haluan vaalia pitkiä työsuhteita ja satsata työntekijöidemme hyvinvointiin.

Vuonna 2021 Keltinmäen tuotantotilat kävivät pieniksi, ja yritykselle päätettiin rakentaa uudet tilat Laukaan Leppävedelle. Muutto Leppävedelle vuonna 2022 on ollut Harrin mukaan käännekohta yrityksen historiassa. – Modernissa 3500 m2:n tuotantotilassa asiat saa tehtyä kustannustehokkaammin ja nopeammin. Myös kappaleiden läpimenoaika on pienentynyt huomattavasti.

 

”Etsimme uutta teknologiaa, joka auttaa työntekijöitämme.”

2006 - 2023

Kasvua, kehitystä ja uutta teknologiaa

Harrin johdossa yritys on kasvanut vauhdilla. Hänen tavoitteenaan on kasvattaa ja kehittää yritystä edelleen. – Pyrimme siihen, että olemme merkittävä yritys tällä alalla Suomessa lähivuosina. Myös laajentuminen Pohjoismaihin kiinnostaa. Lisäksi haluan hyödyntää uutta teknologiaa valmistuksessa. Tarkoitus ei ole korvata ihmistä robotilla, vaan etsiä teknologiaa, joka auttaa työntekijöitämme, hän visioi.

Tulevaisuus näyttää isän ja pojan silmissä hyvältä. – Kröger Works Oy on nykyaikainen, luotettava ja helposti lähestyttävä alihankintakumppani. Olisi hienoa nähdä seuraavatkin 50 vuotta yhtiön toiminnassa, toteaa Harri.